R.Fico pri stavaní mája pripomenul, že práca posúva Slovensko dopredu

01.05.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 30. apríla (TASR) – Predseda strany Smer-SD a predseda vlády SR Robert Fico dnes už tradične staval máj na banskobystrickom Námestí SNP. Pomáhali mu folkloristi a nechýbal ani spev dievčenského súboru. Fico je rád, že Banská Bystrica patrí medzi mestá a obce Slovenska, ktoré pravidelne organizujú stavanie mája. "Je to jedna z najkrajších slovenských tradícií," povedal vo svojom príhovore a dodal, že 1. máj si na celom svete ľudia pripomínajú predovšetkým ako Sviatok práce. Stavanie mája si obyvatelia mesta pod Urpínom nenechali ujsť, zaplnili celé námestie.

"Prvý máj, to sú dve spojené udalosti. Predovšetkým návrat k veľmi pekným slovenským tradíciám, ako je stavanie mája a ja podporujem všetkých na Slovensku, ktorí sa k týmto podujatiam hlásia," povedal Fico TASR. Rovnako je podľa neho 1. máj Sviatkom práce. "Ja som bol vždy ľavicový politik a od samého začiatku ako som nastúpil na politickú scénu, som sa venoval 1. máju," dodal Fico a podotkol, že preto bude v tejto tradícii pokračovať naďalej. "A takto aj vyjadrujeme rešpekt a úctu k ľuďom, ktorí sa živia vlastnou robotou, ale aj ľuďom, ktorí vytvárajú pracovné miesta," dodal TASR. Ako pripomenul Banskobystričanom, uvedomuje si, že keby ľudia na Slovensku nerobili, nevytvárali by sa hodnoty. Má úctu ku každému, či robí pri páse, v nemocnici, na vysokej škole alebo vo vedeckom zariadení. "Práca posúva Slovensko dopredu," dodal Fico.

Pripomenul tiež predloženie programového vyhlásenia vlády do Národnej rady SR a žiadosť o vyslovenie dôvery v stredu (2.5.). "Hneď po tom, ako bude dôvera vláde vyslovená, mňa a mojich kolegov vo vláde pravdepodobne čaká najťažší mesiac v celej našej politickej kariére." Musia si sadnúť so všetkými sociálnymi partnermi, zamestnávateľmi, mestami, stretnúť sa s predstaviteľmi vyšších územných celkov, predstaviteľmi akademického života atď. a spoločne navrhnúť plán, ako ozdravovať slovenské verejné financie. Nakoľko od členských štátov Európskej únie sa žiada, aby v roku 2013 dosiahli deficit nižší ako 3 percentá.

Predseda vlády SR dnes večer postaví ešte posledný máj, a to v Stráňavách. Veľkými oslavami 1. mája však pokračuje zajtra, teda v utorok. Navštívi Žilinu, Bánovce nad Bebravou i Nitru.
 

Vyberte región